Η Καρδίτσα είναι μια πόλη που αριθμεί ελεύθερο βίο 114 ετών. Μια πόλη χωρίς γνωστές αρχαίες ρίζες, χωρίς ιδιαίτερα σημαντικά μνημεία.

Το χρονικό της ίδρυσής της είναι χαμένο κάπου στη Βυζαντινή ή Μεταβυζαντινή περιπετειώδη ιστορία της Θεσσαλίας. Ιστορικά είναι το "αδήλωτο" παιδί της μάνας Θεσσαλίας. Μετά την απελευθέρωση (1881) παρουσιάσθηκε σχεδόν από το "πουθενά" και αναπτύχθηκε στο περιθώριο των τριών άλλων αδελφών πόλεων.

Αμέσως μετά την απελευθέρωση άρχισε η αποχώρηση του τουρκικού πληθυσμού, ο οποίος αποτελούσε και την πιο εύρωστη οικονομικά τάξη της πόλης.

Τη θέση των Οθωμανών κατέλαβαν σταδιακά "Παλαιοελλαδίτες", Αγραφιώτες, Καραγκούνηδες, Ηπειρώτες, Βλάχοι κ.ά., άνθρωποι τολμηροί και δραστήριοι, που φιλοδοξούσαν να δημιουργήσουν μια καινούρια ζωή γι' αυτούς και τα παιδιά τους.

Ο νέος αιώνας (20ος) βρήκε μια πόλη ανήσυχη, με νέους επιστήμονες, επαγγελματίες και αγρότες να έχουν αποδυθεί σε σκληρούς αγώνες για τη δρομολόγηση νέας πορείας στην οικονομική, κοινωνική και πνευματική ζωή της πόλης. Μετά και από τη λύση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της γης (απαλλοτρίωση τσιφλικιών) ο τόπος μπήκε σε πορεία οριστικής και αδιάλειπτης ανάπτυξης.

Δειλά στην αρχή, με αυξανόμενο ρυθμό στη συνέχεια, άρχισαν να εμφανίζονται μαζί με τις πρώτες εφημερίδες και οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών. Οι δημοσιογράφοι Απόστολος Σαμαρόπουλος και Ιωάννης Μαρινόπουλος, οι λογοτέχνες δικηγόροι Γιάννης και Ξενοφών Ζογλοπίτης, ο ιστορικός και εκπαιδευτικός Χρήστος Καλοκαιρινός, ο ζωγράφος Γιώργος Βαλταδώρος, ο Λάμπρος Καταφυγιώτης, ο Δημήτριος Μπούσδρας, ο Πάνος Κουκορίκος κ.ά.

Μεγάλη ώθηση στην πνευματική ζωή της πόλης έδωσε η ίδρυση και λειτουργία της Λαϊκής Βιβλιοθήκης "Η ΑΘΗΝΑ". Δυστυχώς στα μεταπολεμικά χρόνια ο πνευματικός αυτός φάρος έχασε βαθμηδόν τη λάμψη του.

Σήμερα, 114 χρόνια μετά την απελευθέρωση, η Καρδίτσα μπορεί να κάμει έναν αξιοπρεπή απολογισμό: η πόλη παρουσιάζει εμφανή οικονομική πρόοδο, άνθηση στα γράμματα και τις τέχνες, με εξαίρετη προοπτική για το μέλλον.

Ως αδύναμο σημείο της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η έλλειψη επαρκούς ιστοριογραφίας. Οι πόλεμοι, οι θεομηνίες και η απαιδευσία μεγάλου μέρους του πληθυσμού κατά το παρελθόν είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή πολύτιμων αρχείων και την εξαφάνιση ανεκτίμητων ιστορικών ντοκουμέντων. Τα ολίγα εναπομείναντα στοιχεία είναι διάσπαρτα σε διάφορες βιβλιοθήκες και άλλα ευρίσκονται στην κατοχή συλλεκτών ή και ανύποπτων πολιτών. Τα στοιχεία αυτά, με πολλή υπομονή, μόχθο και προσωπικές θυσίες προσπαθούν να συγκεντρώσουν ευάριθμοι ερευνητές, μέλη - οι περισσότεροι - της Εταιρείας Καρδιτσιώτικων Μελετών και να συνθέσουν, βήμα προς βήμα, την ιστορία της πόλης μας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Καρδίτσας

Πρόσθετες Πληροφορίες

  • Περιφερειακή ενότητα: Καρδίτσας
  • Έδρα: Καρδίτσα
  • Δήμαρχος: Αλεξάκος Φώτιος
  • Διεύθυνση: Αρτεσιανού 1
  • ΤΚ: 43100
  • Τηλεφωνικό κέντρο: 24413-50700
  • Γραφείο Δημάρχου: 24413-50710
  • Fax: 24413-50711
  • E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

pineios-diethnes-synedrio
ped-Klimatiki-allagi
poleodomika-stoixeia
politistikes-diadromes

Ημερολόγιο εκδηλώσεων

« Δεκέμβριος 2019 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Επικοινωνία

ΠΕΔ Θεσσαλίας

Πανός 14, 41222, ΛΑΡΙΣΑ

Τηλ: 2410259757, 2410251261

fax : 2410539259

mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να το δείτε.

Στατιστικά

Έχουμε 41 επισκέπτες και κανένα μέλος σε σύνδεση

Tags...

Θεσσαλία, ΠΕΔ, Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Σποράδες, Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, Περιφέρεια

Follow Us

fb 2   youtube2

Κατασκευή και φιλοξενία ιστοσελίδας ItBiz (an ITBIZ International BU)

Login or Register

Facebook user?

You can use your Facebook account to sign into our site.

Log in with Facebook

LOG IN

Register

User Registration
or Ακύρωση