Νέα - Ανακοινώσεις

Συνάντηση εργασίας σε θέματα διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και ζητημάτων που αφορούν στον πρωτογενή τομέα

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε κλίμα εποικοδομητικής συζήτησης πραγματοποιήθηκε την  Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020 στον Πολιτιστικό  Οργανισμό του Δήμου Κιλελέρ στη Νίκαια, συνάντηση του Γ.Γ. συντονισμού διαχείρισης αποβλήτων του ΥΠΕΝ κ. Γραφάκου Μανώλη, του Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στρατάκου Γεώργιου και της Γεν. δ/ντρια ΕΣΥΦ κ. Υδραίου Φρατζέσκας με τον  Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας  κ. Νασιακόπουλο Αθανάσιο, τα μέλη του Δ.Σ. και Ε.Σ της ΠΕΔ, τους Δήμαρχους της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό.

Η συνάντηση  εργασίας αφορούσε σε θέματα διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και σε ζητήματα που αφορούν στον πρωτογενή τομέα.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας αναφέρθηκε στο φλέγον ζήτημα της συλλογής των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες συνεργασίες και ενέργειες ώστε να δοθούν οι λύσεις για τη ρύπανση του περιβάλλοντος και να διευκολύνουν τους αγρότες να εναποθέσουν τα κενά συσκευασιών σε επιλεγμένους και κατάλληλους χώρους. Τόνισε επίσης ότι για να συμμετάσχουν όλοι οι αγρότες για να εναποθέτουν τα κενά συσκευασιών και ταυτόχρονα να υιοθετούν όλες τις προδιαγραφές που ο νόμος ορίζει, θα πρέπει να τους δοθεί το κίνητρο της ανταποδοτικότητας. Με αυτόν τον τρόπο θα εισπράττουν έστω και ένα μικρό τίμημα για κάθε κενό συσκευασίας.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκε ο Περιφερειάρχης κ. Αγοραστός λέγοντας ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας με συγκεκριμένο πρόγραμμα ασχολείται από το 2013 και για την υλοποίησή του συνεργάζεται με επιτυχία με τους Δήμους της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι Γ.Γ. των Υπουργείων, η Γενική Δ/ντρια του ΕΣΥΦ και Δήμαρχοι οι οποίοι διατύπωσαν την άποψη ότι η υποχρεωτικότητα και η ανταποδοτικότητα είναι δυο βασικά στοιχεία που θα δώσουν κίνητρο και ευθύνη σε όλους τους εμπλεκόμενους (παραγωγούς, αγρότες, γεωπόνους) ώστε το εγχείρημα της ασφαλούς απόσυρσης των κενών συσκευασίας να έχει επιτυχή αποτελέσματα.

Ο κ. Στρατάκος διατύπωσε την άποψη ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα φροντίσει ώστε να δημιουργηθούν συγκεκριμένοι σταθεροί χώροι όπου οι αγρότες θα μπορούν να μεταφέρουν τις καθαρές κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων.

Κλείνοντας ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Νασιακόπουλος είπε ότι θα αναλάβει προσωπικά την ευθύνη ώστε να εντατικοποιηθεί η συνεργασία της Τ.Α. με τα αρμόδια Υπουργεία ώστε το μεγάλο αυτό πρόβλημα να λυθεί το συντομότερο δυνατόν με ευεργετικά αποτελέσματα για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία όλων.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα