Δήμος Αγιάς

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ανήκει γεωγραφικά και διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας – Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Έχει έκταση 668,26 τ.χμ. και 14.121 κατοίκους (απογραφή 2001).

Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά της Π.Ε. Λάρισας και περιλαμβάνει τους πρώην καποδιστριακούς δήμους Αγιάς, Μελιβοίας, Ευρυμενών και Λακέρειας.

Ο Δήμος Αγιάς είναι ο παραλιακός δήμος της Π.Ε. Λάρισας με ακτογραμμή 36 χλμ., όπου γραφικοί όρμοι εναλλάσσονται με μεγάλες παραλίες, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο το πράσινο του Κισσάβου με το γαλάζιο του Αιγαίου.

Από το Στόμιο έως τον Ρακοπόταμο ο επισκέπτης μπορεί να βρει την παραλία της επιλογής του, ενώ οι περισσότερες παραλίες είναι οργανωμένες, διαθέτουν ναυαγοσώστες, με οργανωμένα θαλάσσια σπορ.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής είναι τα δεκατρία χιλιόμετρα συνεχόμενης αμμώδους παραλίας, από τη Βελίκα έως τον Αγιόκαμπο.

Ο φυσικός πλούτος της περιοχής είναι μεγάλος. Τα πυκνά δάση του Κισσάβου, δεκάδες πηγές, λίμνες, χείμαρροι, καταρράκτες, σπάνια είδη φυτών και πλούσιο ζωικό βασίλειο επιβεβαιώνουν την εικόνα ότι η περιοχή είναι απείραχτη. Ατράνταχτη μαρτυρία τα 35 χιλιάδες στρέμματα του δημόσιου πλέον δάσους Πολυδενδρίου (πρώην Βασιλικό κτήμα) το οποίο έχει αξιοποιηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας.

Ο υδροβιότοπος του Δέλτα του Πηνειού που σχηματίζεται στις εκβολές του Πηνειού ποταμού, μέρος του αισθητικού άλσους της κοιλάδας των Τεμπών και το αισθητικό δάσος του Κισσάβου (Όσσας) ανήκουν επίσης στον Δήμο Αγιάς.

Η Ιστορία και θρησκευτική παράδοση του δήμου, ο οποίος βρίσκεται στον Κίσσαβο, γνωστό και ως «όρος των κελλίων» , με τρία ενεργά μοναστήρια και πληθώρα βυζαντινών και μεταβυζαντινών μνημείων είναι επίσης πλούσια.

Ο συνδυασμός της παρθένας φυσικής ομορφιάς, με την πλούσια ιστορική και θρησκευτική παράδοση, προσφέρουν πολλαπλά σημεία ενδιαφέροντος και μοναδικές διαδρομές στους επισκέπτες της περιοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Αγιάς

Πρόσθετες Πληροφορίες

Περιφερειακή ενότητα  Λάρισας
Έδρα  Αγιά
Δήμαρχος  Γκουντάρας Αντώνιος
Διεύθυνση  Μελιβοία Αγιάς
ΤΚ 40003
Τηλεφωνικό κέντρο  24943-50100
Γραφείο Δημάρχου  24943-50116, 24943-50105
Fax  24940-23783
E-mail info@dimosagias.gr
Διαδικτυακός τόπος www.dimosagias.gr

Πληροφορίες για τον τουρισμό και πολιτισμό του δήμου εδώ.