Δήμος Ζαγοράς – Μουρεσίου

Το Πήλιο είναι βουνό στο Νομό Μαγνησίας δίπλα στη πόλη του Βόλου, με ύψος 1.624 μέτρα (κορυφή Πουριανός Σταυρός). Κατά την Ελληνική μυθολογία ήταν η θερινή κατοικία των Θεών και Πατρίδα των Κενταύρων.

Εκτείνεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά με μήκος κατά προσέγγιση 44χλμ. Και πλάτος που κυμαίνεται από 10χλμ. Στο νότο μέχρι 25χλμ. Στον βορρά και σε συντεταγμένες 39,44Ν 23,04Ε. Προσεγγιστικά τα όρια του είναι νότια στο Πλατανόρεμα κοντά στο Νεοχώρι και βόρεια στο Καπόρεμα κοντά στη μονή Φλαμουρίου. Η ψηλότερη κορυφή του βρίσκεται προς τη βόρεια πλευρά του βουνού και δεν είναι επισκέψιμη λόγω ύπαρξης στρατιωτικών εγκαταστάσεων. Άλλες κορυφές είναι το Κοτρώνι 1550 μέτρα, Πλιασίδι 1547 μέτρα, Αηδονάκι 1537 μέτρα, Αγριόλευκες 1471 μέτρα, Δραμάλα 1455 μέτρα, Σχιτζουραύλι 1450 μέτρα, Λαγωνίκα 1300 μέτρα.

Όλο το βουνό είναι κατάφυτο από δάση με πανύψηλες οξιές, βελανιδιές, πλατάνια, αγριοκαστανιές, δασική Πεύκη, καθώς και συστάδες υβριδογενούς ελάτης. Στα χαμηλότερα υψόμετρα υπάρχουν καλλιέργειες με μηλιές στις ανατολικές πλαγιές, με ελιές στα νότια καθώς και πολύ πυκνή μακκία βλάστηση. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι και η υδρολογική του φύση καθώς οι ανατολικές πλαγιές δέχονται πολύ μεγάλα ποσά βροχής και χιονιού που ξεπερνάνε κατά πολύ τη μέση τιμή της πεδινής Θεσσαλίας. Παρά την παρουσία σε ποσοστό 70% σχιστολιθικών πετρωμάτων που δεν θα επέτρεπαν τη δημιουργία σημαντικών υπόγειων πηγών, η ύπαρξη μεγάλων ρηγμάτων έχει οδήγηση στη δημιουργία αξιόλογων πηγών. Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι αυτές της Καλιακούδας και της Λαγωνίκας.

Συνολικά οι γνωστές πηγές στο βουνό φτάνουν τις 70. Ποτάμια με σταθερή ροή δεν υπάρχουν στο Πήλιο, αλλά μεγάλες ρεματιές όπως αυτή της Λαγωνίκας, του Βρύχωνα, της Καλιακούδας, και της Φελούκα με αξιόλογη ροή τους χειμερινούς και ανοιξιάτικους μήνες καθώς και δεκάδες μικρά ρέματα. Είναι τουριστικός προορισμός ολόκληρο το χρόνο έχοντας πυκνό δίκτυο μονοπατιών για πεζοπορία και όρμους με μικρές ή μεγάλες παραλίες με άμμο και βότσαλα. Στο Πήλιο υπάρχουν πάνω από 40 χωριά και οικισμοί χτισμένα με την παραδοσιακή Πηλιορίτικη αρχιτεκτονική.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου

Πρόσθετες Πληροφορίες

Περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας
Έδρα Ζαγορά
Δήμαρχος Κουτσάφτης Παναγιώτης
ΤΚ 37001
Τηλεφωνικό κέντρο 24263-50101
Γραφείο Δημάρχου 24263-50118, 24263-50119
Fax 24260-23128
E-mail dzag.mour@gmail.com
Διαδικτυακός τόπος www.dimos-zagoras-mouresiou.gr

Πληροφορίες για τον τουρισμό και πολιτισμό του δήμου εδώ.