Νέα - ΑνακοινώσειςΠρωτοσέλιδο

Ομιλία του Προέδρου της ΠΕΔΘ στο ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη

 

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ κ. ΝΑΣΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΕ – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2021

 

Ιδιαίτερης σημασία ήταν η ομιλία του Προέδρου της ΠΕΔΘ κ. Νασιακόπουλου, δημάρχου Δήμου Κιλέλερ, στο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Νασιακόπουλος αναφέρθηκε στα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν την Α’βάθμια Αυτοδιοίκηση τονίζοντας την ανάγκη για την άμεση κοστολόγηση όλων των μεταφερομένων αρμοδιοτήτων από το κράτος στην Αυτοδιοίκηση. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως είπε, οι Δήμοι θα καλούνται να υλοποιούν αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους οικονομικούς πόρους και χωρίς υπαλλήλους. Ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ Α’ και Β’ βαθμού αυτοδιοίκησης είναι επίσης ιδιαίτερης σημασίας για να αποφεύγονται περιπτώσεις αλληλοκαλύψεων και παρεξηγήσεων. Τόνισε επίσης την ανάγκη της αύξησης των ΚΑΠ αλλά και τον επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων κατανομής τους, προσθέτοντας κριτήρια που αφορούν σε ειδικές περιπτώσεις πεδινών δήμων, όπως μήκος αγροτικής οδοποιίας και έκταση. Η άμεση στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό και ιδιαίτερα των μικρών δήμων είναι υπόθεση πρώτης προτεραιότητας «εάν θέλουμε η αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού να είναι πιο αποτελεσματική, πιο άμεση, πιο χρήσιμη και πιο κοντά στον πολίτη» όπως χαρακτηριστικά είπε. Επίσης η καταστατική θέση των αιρετών είναι ένα σοβαρό ζήτημα που η Πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει και να δώσει άμεσα λύση ώστε οι αιρετοί στο σύνολό τους να έχουν τη δυνατότητα να επιτελούν το έργο τους με υπευθυνότητα και σοβαρότητα χωρίς όμως να βρίσκονται συνεχώς σε καθεστώς απειλής.

Κλείνοντας ο κ. Νασιακόπουλος συνεχάρη το ΔΣ και τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου για την άρτια οργάνωση του συνεδρίου, διατυπώνοντας την ευχή για ένα επόμενο Συνέδριο με περισσότερους αιρετούς και μακριά από την απειλή της πανδημίας.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα