ΕκδηλώσειςΝέα - Ανακοινώσεις

Θανάσης Νασιακόπουλος στην 31η Γ.Σ. της ΕΔΕΥΑ «Μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος των ΔΕΥΑ επ’ ωφελεία των καταναλωτών».

Την 31η τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ) που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα παρακολούθησε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο Αχιλλέα Βαρδακούλη και τον Διευθυντή της ΔΕΥΑ Κιλελέρ Γιάννη Παπακανάκη.

Στην ομιλία του έθιξε με σαφήνεια θέματα που αφορούν στο υψηλό κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος με το οποίο επιβαρύνονται οι ΔΕΥΑ, οι οποίες σημειωτέων τιμολογούνται όπως ακριβώς και οι οικιακοί καταναλωτές. Η οποιαδήποτε μείωση του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ θα μετακυλήσει στους δημότες με συνέπεια οι ΔΕΥΑ να μπορούν να αναπροσαρμόσουν την τιμολογιακή πολιτική προς όφελος των καταναλωτών που εξυπηρετούν.

Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη προσωπικού των επιχειρήσεων, εξειδικευμένου και μη. Με το υπάρχον προσωπικό οι ΔΕΥΑ καταβάλουν τιτάνιες προσπάθειες για να λειτουργήσουν σωστά την καθημερινότητά τους και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καταναλωτών. Πρέπει άμεσα να δοθεί η δυνατότητα προσλήψεων για την απρόσκοπτη λειτουργία τους και την αντιμετώπιση των δυσλειτουργιών που παρουσιάζονται.

Κλείνοντας την ομιλία του  ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να επιφυλάξει μια ιδιαίτερη αλλά δίκαιη μεταχείριση σε εκείνες ΔΕΥΑ που εξυπηρετούν ένα μικρό αριθμό καταναλωτών οι οποίοι όμως είναι διεσπαρμένοι σε μεγάλη γεωγραφική έκταση. Είναι προφανές ότι το κόστος μεταφοράς νερού ανά καταναλωτή (μέσο συνολικό κόστος), συμπεριλαμβανομένων και των όποιων επενδύσεων, παρεμβάσεων και βλαβών, είναι υπερβολικά υψηλό συγκρινόμενο με το αντίστοιχο κόστος των ΔΕΥΑ που εξυπηρετούν πολλαπλάσιο αριθμό καταναλωτών. Για παράδειγμα, για την ύδρευση ενός οικισμού με 100 σπίτι – παροχές νερού (ίσες περίπου με ένα οικοδομικό τετράγωνο μεγάλης πόλης) χρειάζονται αρχικά να κατασκευαστούν περί τα 5 χιλιόμετρα αγωγών μεταφοράς νερού και στη συνέχεια να ακολουθήσουν όλες οι υπόλοιπες εργασίες υψηλού και δυσανάλογου κόστους.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα