Νέα - ΑνακοινώσειςΠρωτοσέλιδοΣυνέδρια - Ημερίδες - Σεμινάρια

Ημερίδα με θέμα: «Βιώσιμη Ανάπτυξη Υδάτων Πίνδου, Υποδομές, Ανάπτυξη, Περιβάλλον»

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα με θέμα: «Βιώσιμη Ανάπτυξη Υδάτων Πίνδου, Υποδομές, Ανάπτυξη, Περιβάλλον» που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας (ΠΕΔΘ). Η ημερίδα έλαβε χώρα στη Γέφυρα Κοράκου που ενώνει τη Θεσσαλία με την Ήπειρο στις 4 Ιουνίου 2022 κυριολεκτικά στην όχθη του ποταμού Αχελώου.

Βιώσιμη Ανάπτυξη Υδάτων Πίνδου

Σημαντική ήταν η παρουσία των εκπροσώπων της κυβέρνησης κ. Χρήστου Τριαντόπουλου Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό και κ. Γιώργου Αμυρά Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως κεντρικών ομιλητών των βουλευτών Καρδίτσας κ. Γιώργου Κωτσού και κας Ασημίνας Σκόνδρα, Δημάρχων και μελών του Δ.Σ. της ΠΕΔΘ, εκπροσώπων των της Τ.Α. εισηγητών, μελετητών αλλά και πλήθος κόσμου που παρέστησαν για να παρακολουθήσουν τις εργασίες της Ημερίδας.

Βιώσιμη Ανάπτυξη Υδάτων Πίνδου

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θ κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος στην ομιλία του τόνισε ότι η ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Αχελώου αλλά και συνολικά όλων των υδρευτικών έργων της Θεσσαλίας θα συνεισφέρουν σημαντικά στην εξοικονόμηση πράσινης ενέργειας και ταυτόχρονα θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας της χώρας και ιδιαίτερα στον διψασμένο Θεσσαλικό κάμπο που εδώ και δεκαετίες είναι έντονα ελλειμματικός σε ποσότητες νερού. Τόνισε επίσης ότι η ολοκλήρωση των ημιτελών έργων του Αχελώου θα λειτουργήσει και ως ασφαλιστική δικλείδα για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης που τελευταία θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τα έργα υποδομής αλλά και ανθρώπινες ζωές. Επισήμανε ότι πλέον η απόφαση για την επίλυση όλων των προβλημάτων που λιμνάζουν εδώ και δεκαετίες είναι αμιγώς πολιτική, ότι εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Ελληνικού Κοινοβουλίου και ζήτησε από τους παρόντες Υφυπουργούς και βουλευτές να αναδείξουν μετ΄ επιτάσεως το συγκεκριμένο ζήτημα ώστε να δοθεί μια οριστική πολιτική λύση.

Χαρακτηριστικά έκανε την παρακάτω δήλωση: «Είμαστε στο σωστό δρόμο αλλά πηγαίνουμε πολύ αργά. Αργήσαμε!»

Η διστακτικότητα των Ελληνικών Κυβερνήσεων και η αποδοχή μιας λιμνάζουσας και αντιπαραγωγικής κατάστασης που χαρακτηρίζουν τα ημιτελή έργα του Αχελώου επιφέρουν τεράστια οικονομική ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο που είναι ταυτόχρονα υποχρεωμένο να καταβάλει υπέρογκα χρηματικά πρόστιμα.

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτηρίστηκε η πρωτοβουλία του Προέδρου κ. Νασιακόπουλου να επιλεχθεί ως τόπος διεξαγωγής της Ημερίδας ο Δήμος Αργιθέας δίπλα από ένα κομμάτι των ημιτελών έργων διότι έδωσε τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν από κοντά αυτά τα έργα της ευρύτερης περιοχής και  τους δε ντόπιους κατοίκους να ακούσουν σημαντικές πληροφορίες   και να έλθουν σε προσωπική επαφή με πολιτικούς και κυβερνητικούς παράγοντες και να λάβουν απαντήσεις στα ερωτήματά τους.

Εκτός από τις ομιλίες του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού  του προέδρου της ΠΕΔΘ κ. Νασιακόπουλου και τις κεντρικές ομιλίες των Κυβερνητικών εκπροσώπων κ. Χρ. Τριαντόπουλου και κ. Γ. Αμυρά ιδιαίτερα σημαντικές και τεκμηριωμένες ήταν οι εισηγήσεις των:

Κ. Σπύρου Παπαγρηγορίου Διευθύνωντα Σύμβουλος Enveco  A.E. Συντονιστής Μελετών Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας

Κ. Δημήτρη Καλοδούκα Πολιτικού  Μηχανικού Στέλεχος γραφείου «Καραβοκύρης και συνεργάτες Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.» «Έδαφος  Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.»   και

Κ. Φώτη Καραγιάννη Γενικού Διευθυντή Θερμοηλεκτρικής και Υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ.

Στο τέλος των εργασιών της Ημερίδας ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Αντρέας Στεργίου απένειμε τιμητικές πλακέτες στον κ. Αγοραστό και στον κ. Νασιακόπουλο επαινώντας την πρωτοβουλία τους για την υλοποίηση   αυτής της σημαντικής Ημερίδας στο Δήμο Αργιθέας.

Βιώσιμη Ανάπτυξη Υδάτων Πίνδου

Βιώσιμη Ανάπτυξη Υδάτων Πίνδου

Βιώσιμη Ανάπτυξη Υδάτων Πίνδου

Βιώσιμη Ανάπτυξη Υδάτων Πίνδου

Βιώσιμη Ανάπτυξη Υδάτων Πίνδου

Βιώσιμη Ανάπτυξη Υδάτων Πίνδου

Βιώσιμη Ανάπτυξη Υδάτων Πίνδου

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα