Νέα - ΑνακοινώσειςΠρωτοσέλιδο

Κοινή συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ & του Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Θεσσαλίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κοινή συνεδρίαση του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Θεσσαλίας με την παρουσία του Προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κ. Νικολάου Χιωτάκη, του Προέδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Αθανασίου Νασιακόπουλου, της Γ.Γ. του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κ. Ρένας Καραλαριώτου πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 27/5/2022 στα γραφεία της ΠΕΔ Θεσσαλίας στη Λάρισα.

Ο Πρόεδρος κ. Νασιακόπουλος καλωσόρισε τα μέλη των Συμβουλίων και αναφέρθηκε σε φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν τους μικρούς, πεδινούς και αγροτικούς δήμους τονίζοντας την έλλειψη σε στελεχιακό δυναμικό, την αφαίμαξη των υπαλλήλων στο πλαίσιο της κινητικότητας και  την αδυναμία αντιμετώπισης των υπέρογκων δαπανών σε σχέση με τον μικρό πληθυσμό. Πρότεινε να ανοίξει διάλογος για τη δημιουργία δικτύου πεδινών αγροτικών μικρών Δήμων.

κεδε πεδ

Ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κ. Χιωτάκης είπε ότι στις περιφερειακές συναντήσεις του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ θα συζητούνται  με μεγαλύτερο ενδιαφέρον τοπικά ζητήματα και ότι θα εισάγει προς συζήτηση στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ τις προτάσεις της ΠΕΔ.

Η Γ.Γ. του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κ. Καραλαριώτου αφού καλωσόρισε τα μέλη των Επιτροπών ήταν αυτή που έθεσε το ζήτημα της αντιμετώπισης των προβλημάτων των μικρών πεδινών Δήμων και εισηγήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα να τεθεί προς συζήτηση στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για τη στήριξη της συγκεκριμένης ομάδας δήμων. Πρότεινε δε να τεθεί ως κύριο κριτήριο κατανομής ΚΑΠ, ΣΑΤΑ και λοιπών χρηματοδοτήσεων το ποιοτικό κριτήριο της πεδινότητας αγροτικών Δήμων και να αποσυνδεθεί από το βασικό πληθυσμιακό κριτήριο. Τόνισε ότι την πλήρη εισήγησή της για το συγκεκριμένο θέμα θα την δημοσιοποιήσει και θα την θέσει προς συζήτηση στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

κεδε πεδ

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Δήμαρχος Λάρισας κ. Απόστολος Καλογιάννης λέγοντας ότι οι περιφερειακές αυτές συναντήσεις είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και έθεσε το ζήτημα της υποστελέχωσης των Δήμων και του προβλήματος της κινητικότητας όταν γίνεται με όρους του 65% ανά τμήμα.

Τη συγκεκριμένη άποψη διατύπωσε και ο Δήμαρχος Σοφάδων και μέλος του Δ.Σ. της ΠΕΔ κ. Σκάρλος υπερτονίζοντας την ανάγκη στελέχωσης των μικρών πεδινών Δήμων και έκανε αναφορά στην κινητικότητα και στο πσοστό του 65%.

κεδε πεδ

Ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Ευαγγέλου καλωσόρισε τον Πρόεδρο κ. Χιωτάκη και τα μέλη του Ε.Σ. της ΚΕΔΕ και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα κριτήρια χρηματοδότησης των ορεινών Δήμων και  πρότεινε να αλλάξουν τα υψομετρικά κριτήρια  που χαρακτηρίζουν τους ορεινότητα και ημιορεινότητα των Δήμων.

Παρόντες επίσης ήταν τα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ κ.κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης, Δημοτικός Σύμβουλος Γρεβενών, Νικόλαος Λιόλιος, Δημοτικός Σύμβουλος Λοκρών, το μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Αναστασίου και τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔ κ.κ. Κολλάτος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Τεμπών και Αχιλλέας Βαρδακούλης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κιλελέρ.

κεδε πεδ

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα