Νέα - ΑνακοινώσειςΠρωτοσέλιδοΣυνέδρια - Ημερίδες - Σεμινάρια

Ημερίδα της ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ με θέμα “Προοπτική Ανάπτυξης και επίδραση του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου στην Κεντρική Ελλάδα”

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας (ΠΕΔΘ) στο Δήμο Αλμυρού το Σάββατο 1-10-2022 με θέμα: «Προοπτική Ανάπτυξης και επίδραση του αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου στην Κεντρική Ελλάδα»

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Αθανάσιος Ζηλιασκόπουλος καθώς και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔΘ κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος στην ομιλία του εξήγησε το λόγο που τον ώθησε στην επιλογή του συγκεκριμένου θέματος της ημερίδας λέγοντας ότι στόχος της ΠΕΔΘ είναι να προσεγγίσει με ιδιαίτερη τεκμηρίωση το συγκεκριμένο θέμα και να τοποθετηθεί στο κέντρο του μελλοντικού προβληματισμού όλων των αρμόδιων φορέων ώστε το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου να καταστεί πόλος έλξης και ανάπτυξης στην Κεντρική Ελλάδα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η σύμπραξη όλων των αρμόδιων φορέων: Τοπική Αυτοδιοίκηση, Παραγωγικοί φορείς, αρμόδια Υπουργεία.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια με το ΤΑΙΠΕΔ για την εξέλιξη απαιτούμενων ενεργειών τόσο για το πολιτικό αεροδρόμιο όσο και για το λιμάνι του Βόλου.Η παραχώρηση του αεροδρομίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως υπεύθυνο φορέα για την εξέλιξη των εργασιών και την περαιτέρω ανάπτυξη του θα έλυνε πολλά προβλήματα και θα συντόμευε κατά πολύ τους χρόνους επίτευξης του επιθυμητού αποτελέσματος.

Ο κ. Τριαντόπουλος δήλωσε ότι η διαρθρωτική αξιοποίηση του αεροδρομίου μαζί με τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας αποτελεί στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα της νέας ηγεσίας του Υπερταμείου που επανεκκίνησε τη διαδικασία. Έτσι δρομολογήθηκε η εκπόνηση μελέτης για την επενδυτική αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας συμπεριλαμβανομένου και αυτό της Νέας Αγχιάλου.

Μέσα από την μελετητική διαδικασία, αλλά και από τον ευρύτερο αναπτυξιακό σχεδιασμό, αναδεικνύεται μια σημαντική διάσταση ως προς την αξιοποίηση και πιο συγκεκριμένα, η διάσταση της εμπορευματικής δραστηριότητας δηλαδή της δραστηριότητας Cargo αξιοποιώντας ταυτόχρονα όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Έτσι θα μπορούσε το αεροδρόμιο να εξελιχθεί σε ένα κόμβο Cargo, διατηρώντας παράλληλα και την επιβατική κίνηση, κάτι που δεν υπάρχει πουθενά στη χώρα μας. Cargo αεροδρόμιο αξιοποιώντας τη γεωγραφική θέση, το δίκτυο μεταφορικών διαύλων (λιμάνι, σιδηρόδρομο, εθνική οδό) και την πρωτογενή παραγωγή της ευρύτερης περιοχής. Cargo αεροδρόμιο συνδεδεμένο με τους μεγάλους διεθνείς κόμβους, σε Ευρώπη και Ανατολή.

Ιδιαίτερα σημαντικές ήταν οι εισηγήσεις του κ. Ζηλιασκόπουλου προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, της κας Θέκλας Καμμένου προέδρου του Τουριστικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας, του κ. Θεόδωρου Κροκκύδα προέδρου και Διευθύνοντα Συμβούλου της SKY EXPRESS  και του κ. Αθανάσιου Κασσιώρα Αερολιμενικού εκπρόσωπο του αεροδρομίου.

Στην τοποθέτησή  τους οι παρευρισκόμενοι Βουλευτές Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος, Αθανάσιος Λιούπης, Κατερίνα Παπανάτσιου και Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος αναφέρθηκαν  στη μεγάλη σημασία της λειτουργίας του Πολιτικού αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου και στις αναπτυξιακές προοπτικές που δίνει στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας. Ο κ. Μπουκώρος εστίασε ιδιαίτερα στον τουριστικό χαρακτήρα του αεροδρομίου  τονίζοντας την ανάγκη για την άμεση ολοκλήρωση όλων των προγραμματισμένων αναπτυξιακών έργων τα οποία  είναι απαραίτητα ώστε η  ευρύτερη περιοχή να γίνει πόλος έλξης μελλοντικών επισκεπτών. Εξέφρασε επίσης και την  επιφύλαξή του σχετικά με τον εμπορευματικό χαρακτήρα του αεροδρομίου   κυρίως λόγω της παντελούς  έλλειψης  σημαντικών υποδομών.

Τα μέλη του Δ.Σ. της ΠΕΔΘ με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Νασιακόπουλο επισκέφτηκαν το αεροδρόμιο όπου τους υποδέχτηκε ο Αερολιμενικός εκπρόσωπος του αεροδρομίου κ. Κασσιώρας ο οποίος έκανε μια περιληπτική ενημέρωση σχετικά με τη λειτουργία του αεροδρομίου για τα πλεονεκτήματα που προσφέρει αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία τοπικών δημοσιογράφων.

Την Παρασκευή 30-9-2022 στην αίθουσα  Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμυρού συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔΘ με την παρουσία Τοπικών Δημοτικών Σύμβουλων.

imerida

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα