Νέα - ΑνακοινώσειςΠρωτοσέλιδο

Συνάντηση του Προέδρου ΠΕΔ Θεσσαλίας και των Δημάρχων της περιφέρειας Θεσσαλίας με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα

Τα μεγάλα θέματα που ταλανίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση συζητήθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΠΕΔ Θεσσαλίας, μεταξύ των Δημάρχων της Περιφέρειας με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα.

Ειδικότερα ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας, Θανάσης Νασιακόπουλος αφού καλωσόρισε τον Υπουργό για την παρουσία του στην έδρα της ΠΕΔ Θεσσαλίας και ευχαρίστησε όλους τους παραβρισκόμενους Δημάρχους, έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων τα κυριότερα ζητήματα που απασχολούν τους Δήμους και τα οποία αφορούν στα εξής:

  1. Για τις ΔΕΥΑ ζήτησε, μετά από έλεγχο του Παρατηρητηρίου, κάλυψη ενεργειακού κόστους όσον αφορά τη διαφορά με σημείο αναφοράς το έτος 2020, διόρθωση χρέωσης των τιμολογίων ρεύματος των ΔΕΥΑ από οικιακό, σε όμοιο με αυτό που ισχύει για μεγάλες παραγωγικές μονάδες με εργαλείο ενέργειας το ηλεκτρικό ρεύμα και ενημέρωσε τον Υπουργό ότι τα 20 εκατ. της ενίσχυσης για ΔΕΥΑ που ανακοινώθηκε είναι ελάχιστα.
  2. Συνέχιση και αύξηση της ενίσχυσης της κάλυψης του ενεργειακού κόστους για τους Δήμους, η οποία φέτος κάλυψε περίπου το 70%. Αύξηση των ενισχύσεων-επιχορηγήσεων ανάλογα με τα λειτουργικά έξοδα των Δήμων, ώστε να καλύπτονται εξ΄ ολοκλήρου (ΚΑΠ, ναυαγοσώστες, σχολικές επιτροπές κλπ).
  3. Επιδότηση και επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης ΑΠΕ των Δήμων και Νομικών Προσώπων, έτσι ώστε να επιτευχθεί ενεργειακή αυτοτέλεια αυτών.
  4. Ουσιαστική τροποποίηση του Νόμου για αδέσποτα, έτσι ώστε να καλύπτονται οικονομικά οι μεταβιβαζόμενες αρμοδιότητες. Αν όχι, απαλλαγή των Δήμων για σημαντικό μέρος των μεταβιβαζομένων αρμοδιοτήτων.
  5. Το άρθρο 49 του σχεδίου νόμου να παραμείνει ως ισχύει μέχρι σήμερα.
  6. Ρύθμιση- πρόβλεψη σχετικά με την αναθεώρηση των τιμών των ήδη εκτελεσθέντων – συμβασιοποιημένων έργων.
  7. Υποστελέχωση των Δήμων.
  8. Αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών.
    α)Αποδοχές Δημάρχων, Αντιδημάρχων, αιρετών.
    β) Αλλαγή νόμου και αναστολή μέτρων κατά αιρετών έως το αμετάκλητο της δικαστικής απόφασης.
    γ) Κατάργηση του ελάχιστου ορίου χιλιομέτρων για προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων με παράλληλη θέσπιση επιπλέον κριτηρίων (π.χ. πληθυσμιακά) και αναλογικότητα των αποδοχών.
  9. Αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των τεσσάρων επιπέδων δημόσιας διοίκησης (κεντρική και αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρειες και δήμοι) και αποκέντρωση νέων αρμοδιοτήτων με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και εγγύτητας, με ταυτόχρονη μεταφορά του αναγκαίου προσωπικού και πόρων.
  10. Ρυθμίσεις δημοτικών ακινήτων όπως
    α) αναγνώριση της δημοτικής περιουσίας η οποία έχει περιέλθει στους Δήμους χωρίς τίτλους κυριότητας (γήπεδα, δημοτικά σχολεία, δημαρχεία, ιατρεία κλπ.)
    β) διατάξεις για ρύθμιση και αδειοδότηση πάσης φύσεως λειτουργίας δημοτικών κτιρίων κλπ.
  11. Κίνητρα επανακατοίκησης υπαίθρου

Πάνω στα ίδια ζητήματα που έθεσε ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας προς τον Υπουργό κινήθηκε στην πλειοψηφία και το σύνολο των Δημάρχων που συμμετείχαν στη συνάντηση με αναφορές σε θέματα ενεργειακού κόστους, προσωπικού Δήμων, αδέσποτα, πολιτική προστασία, απαλλοτριώσεων, ναυαγοσωστικής κάλυψης, δικαστικές αποφάσεις, αποζημιώσεις αιρετών, εκλογικά θέματα κ.α.

Από την πλευρά του ο Υπουργός ανέφερε ότι μέχρι στιγμής έχουν γίνει από πλευράς Υπουργείου ιδιαίτερα σημαντικά βήματα και δόθηκαν λύσεις σε λειτουργικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι. Αναφορικά με το φλέγον θέμα του ενεργειακού κόστους ενημέρωσε ότι θα αποδοθούν άμεσα στους Δήμους 25 εκ. ευρώ προκειμένου να καλύψουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος της περσινής χρονιάς και όσον αφορά στις ΔΕΥΑ θα δοθεί αρχικά το ποσό ύψους 20 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια δεσμεύτηκε για επιπλέον χρηματοδότηση, συμφωνώντας ότι το αρχικό ποσό δεν επαρκεί για να καλυφθούν οι πραγματικές υποχρεώσεις των ΔΕΥΑ.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις ευχές των παραβρισκόμενων για άμεση λύση των ζητημάτων που ετέθησαν στον Υπουργό και με τον Πρόεδρο της ΠΕΔ Θεσσαλίας να ευχαριστεί άπαντες για το άριστο κλίμα της συνάντησης αλλά και τον Υπουργό για την μέχρι τώρα άριστη συνεργασία.

sinantisi-proedrou-1 sinantisi-proedrou-2

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα