Νέα - Ανακοινώσεις

Ημερίδα «Θεσσαλία και νερό: Απειλές και Ευκαιρίες»

Με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή εκπροσώπων τοπικών φορέων, επιστημόνων, αγροτών και φοιτητών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 20/3/2023 στην αίθουσα του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παράρτημα Κεντρικής Ελλάδας ημερίδα με θέμα: «Θεσσαλία και νερό: Απειλές και Ευκαιρίες». Η ημερίδα διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας και το ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ.

Χαιρετίζοντας την ημερίδα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παραμείνει στο κράτος ή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχέδιο της Περιφέρειας «Ύδωρ.Thess» με 500 έργα σ ’όλη τη Θεσσαλία προϋπολογισμού πάνω από 1,5 δις ευρώ, στα μεγάλα έργα που έχει κάνει η Περιφέρεια αλλά και σε μικρότερα έργα υποδομών (ταμιευτήρες, φράγματα κλπ.) κλείνοντας με την επαναδημιουργία της Κάρλας και τα νέα έργα στήριξης και λειτουργίας της.

Στη συνέχεια ο γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Τζανακούλης τόνισε ότι η φετινή χρονιά είναι δύσκολη για τη Θεσσαλία. Η έλλειψη βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων δημιουργούν δυσοίωνες συνθήκες τόσο για την άρδευση όσο και για τις άλλες χρήσεις του νερού, αφού δεν μπορούν και φέτος να καλυφθούν τα ελλείματα νερού που υπάρχουν. Αναφέρθηκε στην αλόγιστη χρήσης νερού και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με το σύνθημα: Προσέχουμε για να έχουμε. Δεν πρέπει να σπαταλάμε με τίποτα το νερό.

Για το μεγάλο έλλειμα του νερού στη Θεσσαλία και τη σωστή διαχείριση του έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος. Τόνισε ότι τα προβλήματα του νερού στη Θεσσαλίας μόνο μέσα από συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους μπορούν να εντοπιστούν και να λυθούν. Αναφέρθηκε στην υλοποίηση μεγάλων έργων που έχουν πραγματικά λύσει θέματα πόσιμου νερού και άρδευσης αλλά και στις προσπάθειες αλλά και στις δράσεις της ΠΕΔ για την ανάδειξη της τεράστιας αξίας αυτού του φυσικού αγαθού κρούοντας συγχρόνως και τον κώδωνα του κινδύνου καθώς η κλιματική αλλαγή απειλεί πλέον τον Θεσσαλικό κάμπο.

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ κ. Δημήτριος Ντογκούλης μίλησε για την επιστημονική επάρκεια του ΓΕΩΤΕΕ και την επιστημονική προσέγγιση που μπορεί ο φορέας να προσφέρει για την επίλυση σχετικών θεμάτων. Επεσήμανε την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων της Θεσσαλίας για την ανάδειξη των προβλημάτων και ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του με ιδιαίτερο προβληματισμό όσον αφορά στις επόμενες δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν οι :

  • Σπύρος Παπαγρηγορίου,Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της μελετητικής εταιρείας Enveco ΑΕ.
    με θέμα εισήγησης: Νέα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων και εναλλακτικές λύσεις δείτε ΕΔΩ.
  • Ανδρέας Ανδρεαδάκης, Καθηγητής ΕΜΠ, πρώην Γραμματέας ΕΓΥ
    με θέμα εισήγησης: Οι νέες προκλήσεις στη διαχείριση των αστικών υγρών αποβλήτων δείτε ΕΔΩ.
  • Ανδρέας Παναγόπουλος, Δ/ντής Ερευνών Ινστιτούτου Εδαφοϋδατικών Πόρων με θέμα εισήγησης: Ολιστική διαχείριση: η επόμενη ημέρα δείτε ΕΔΩ.
  • Φάνης Γέμτος – Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος Ε.Δ.Υ.ΘΕ. με θέμα εισήγησης: Ολιστική διαχείριση: η σωστή διαχείριση του νερού κρίσιμη για τη ζωή στη Θεσσαλία δείτε ΕΔΩ.

Μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών ακολούθησε τοποθέτηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Υδάτων, των Προέδρων του ΤΟΕΒ Ταυρωτού και Πηνειού αλλά και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων κ.α.

Η ημερίδα είχε συνολική διάρκεια άνω των τεσσάρων ωρών.

Μπορείτε να δείτε την Ημερίδα στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=BGh6ye0ae8M

hmerida-gia-nero-1 hmerida-gia-nero-4 hmerida-gia-nero-2 hmerida-gia-nero-3 hmerida-gia-nero-5 hmerida-gia-nero-6 hmerida-gia-nero-7 hmerida-gia-nero-8 hmerida-gia-nero-9

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα