Νέα - ΑνακοινώσειςΣυνέδρια - Ημερίδες - Σεμινάρια

Πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 10/6/2023 η ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας με τίτλο: Η κλιματική κρίση και η επιρροή της στην αγροτική οικονομία της περιοχής. Μέτρα και δράσεις».

Πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο 10/6/2023 η ημερίδα της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας με τίτλο: Η κλιματική κρίση και η επιρροή της στην αγροτική οικονομία της περιοχής. Μέτρα και δράσεις».

Τους παρευρισκόμενους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Παλαμάς κ. Γεώργιος Σακελλαρίου ο οποίος τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια ο Δήμος του βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Κρίσης κ. Δημ. Αναγνωστόπουλος, το στέλεχος της Διεύθυνσης Υδάτων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στ. Ελλάδος κ. Αθαν. Κορκόβελος και στην πορεία της ημερίδας ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Αθανάσιος Νασιακόπουλος κήρυξε την έναρξη των εργασιών της ημερίδας και ευχαρίστησε με τη σειρά του, τους εισηγητές και τον κόσμο για την παρουσία του. Επεσήμανε τη διάθεση του Δ.Σ. της ΠΕΔ Θεσσαλίας να πραγματοποιεί αποκεντρωμένες συνεδριάσεις και να δίνει έμφαση στα χαρακτηριστικά αλλά και στα προβλήματα κάθε περιοχής που συνεδριάζει. Εξέφρασε για ακόμη μια φορά την ανάγκη ολοκλήρωσης των έργων του Αχελώου και ως προς τη διαχείριση των υδάτων πρότεινε ίδρυση υπηρεσίας που να διαχειρίζεται το σύνολο των υδάτων της Θεσσαλίας.

Την ημερίδα πλαισίωναν με τις εισηγήσεις τους ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος κ. Ευθύμιος Λέκκας, ο Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής & Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Νίκος Δαναλάτος και ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας κ. Αθανάσιος Μαρκινός.

Με το πέρας των εισηγήσεων ζήτησε και πήρε το λόγο η αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Λία Ρογγανάκη.

Ακολούθησαν επίσης τοποθετήσεις των παρευρισκομένων και στο τέλος ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας κ. Αθαν. Νασιακόπουλος έκλεισε την ημερίδα λέγοντας ότι βρισκόμαστε σε μια εξελισσόμενη κλιματική κρίση και απαιτούνται μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεών της. Μέσω της συνεργασίας όλων των άμεσα εμπλεκόμενων και ενδιαφερόμενων φορέων μπορούμε να αναδείξουμε και να προωθήσουμε τα συμπεράσματα της ημερίδας για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα για όλους μας.

Την ημερίδα παρακολούθησαν ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας  κ. Κων. Τζανακούλης, αυτοδιοικητικοί, μέλη της ΠΕΔ Θεσσαλίας αλλά και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της Καρδίτσας.

Ο κεντρικός ομιλητής της ημερίδας κ. Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αν και δεν μπόρεσε να παραστεί στην ημερίδα έστειλε χαιρετισμό αναφέροντας συγκεκριμένα μέτρα του Υπουργείου για την Περιφέρεια Θεσσαλίας που αποσκοπούν στην βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή και την προσαρμογή σε αυτή.

Την ημερίδα συντόνιζε η Διευθύντρια της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας κ. Βασιλεία Αντωνιάδου.

Την Παρασκευή 9-6-2023 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Παλαμά συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΔ Θεσσαλίας με κύριο θέμα τη διαχείριση του νερού στο Δήμο Παλαμά.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα