Συνέδρια - Ημερίδες - Σεμινάρια

Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας – Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Δήμου Μουζακίου κ. Κωτσός Γέωργιος ανέπτυξε τις θέσεις του που αφορούν στο νέο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις επικείμενες αλλαγές στον Καλλικράτη καθώς και στις ενέργειες της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας στην διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ενδεικτικά ο Πρόεδρος ανέφερε :

” Σας καλωσορίζω στη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας, η οποία δυστυχώς και φέτος βρίσκει την Τοπική Αυτοδιοίκηση ευάλωτη απέναντι στην πολυεπίπεδη κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Είναι αυτή που έχει υποστεί τις συνέπειες αυτής της κρίσης περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο θεσμό της πολιτείας αλλά και αυτή που μπορεί να γίνει η δύναμη για την ανασυγκρότηση του θεσμού της αλλά και της κοινωνίας γενικότερα. Βασικός στόχος όλων μας θα πρέπει να παραμένει η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην έξοδο της χώρας από την κρίση. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για Τοπική Αυτοδιοίκηση ικανή να εγγυηθεί τη διατήρηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής αλλά και να αποτελέσει θεσμό παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας του τόπου μας.

Εμείς στη Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας προσπαθήσαμε αυτό το χρόνο να συνεχίσουμε το διεκδικητικό και δυναμικό μας ρόλο όλων των προηγούμενων ετών για μια σύγχρονη αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη και της κοινωνίας γενικότερα. Προσπαθήσαμε και πιστεύω καταφέραμε να πετύχουμε τους στόχους μας και να εφαρμόσουμε με ακρίβεια το σχέδιο δράσης μας. Ειδικότερα αναδείξαμε το αναπτυξιακό ρόλο της Α/θμιας Αυτοδιοίκησης με την προώθηση δράσεων που στοχεύουν σε διαδημοτικές συνεργασίες, τη συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα μέσα από ολοκληρωμένες παρεμβάσεις καθώς και η υποστήριξη των ΟΤΑ Α’ βαθμού και των οργάνων της ΠΕΔ , σε ζητήματα θεσμικού πλαισίου, οργάνωσης, ανάπτυξης και οικονομίας έχοντας ως στόχο την επίτευξη τεκμηριωμένου πλαισίου διεκδίκησης προς τα αρμόδια θεσμοθετημένα όργανα.

Αν και οι χρονικές συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες, για τους λόγους που όλοι μας βιώνουμε καθημερινά, η Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κατάφερε να είναι για ακόμη μια χρονιά ένας φορέας που μέσα από ορθολογική κατανομή των διαθεσίμων της να έχει την οικονομική ευρωστία να παρέχει στα μέλη της, το σύνολο των Δήμων της Περιφέρειας, την υποστήριξη που απαιτείται για την καλύτερη πληροφόρηση , ενημέρωση και κατάρτιση των αιρετών αλλά και των στελεχών των δήμων τόσο σε τεχνικά όσο και καθημερινά ζητήματα.

Στα πλαίσια αυτά η ΠΕΔ Θεσσαλίας ,

  • Ανέδειξε αναπτυξιακές προοπτικές και προβλήματα περιοχών, υλοποιώντας απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου να συνεδριάζει 4 φορές το έτος σε διαφορετικούς Δήμους διοργανώνοντας ημερίδες που κάθε φορά αναδεικνύουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα όλων των περιοχών της Περιφέρειάς της.
  • Παρείχε εξειδικευμένη πληροφόρηση σε στελέχη των Δήμων σε τρέχοντα θέματα που αφορούν στην οργάνωση και στη λειτουργία των Δήμων, μετά τις συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των Ο.Τ.Α.
  • Στήριξε οικονομικά όλους τους ΟΤΑ της Περιφέρειας για να υλοποιηθούν δραστηριότητες πολιτιστικού περιεχομένου

Γενική συνέλευση ΠΕΔ 2017

Ενδεικτικά θα σας αναφέρω μερικές από τις δράσεις μας,

  • Πραγματοποιήσαμε με μεγάλη επιτυχία το 1ο πανελλήνιο Συνέδριο με τίτλο «ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ: Η Αυτοδιοίκηση και η Θεσσαλία μπροστά στην παγκόσμια πρόκληση» . Στα πλαίσια του Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους, αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν και τον ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης μπροστά στο παγκόσμιο φαινόμενο αλλά και αποτέλεσε και βήμα εξαγωγής ειδήσεων διότι ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος ανακοίνωσε την υπογραφή της ΑΕΠΟ για το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας.
  • Αναδείξαμε και αναδεικνύουμε συνεχώς το θέμα των έργων της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο , μέσα από παρεμβάσεις των στελεχών μας τόσο στα επισπεύδοντα υπουργεία όσο και σε αρμόδιους φορείς .
  • Συμμετέχουμε ενεργά στην αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης της Λεκάνης Απορροής του Ποταμού Πηνειού. Μέσα από επιστημονικές προσεγγίσεις προσπαθούμε και παρεμβαίνουμε ώστε τα τελικά σχέδια να αποτελέσουν εργαλείο ανάπτυξης για το σύνολο του Θεσσαλικού κάμπου.
  • Εκφράσαμε την άποψη μας και κινηθήκαμε ώστε να εισακουστεί και να ληφθεί υπόψιν στο μεγάλο ζήτημα της ανάρτησης των Δασικών Χαρτών. Ένα ζήτημα που συμφωνούμε στην ολοκλήρωσή του όχι όμως με προχειρότητες και σίγουρα όχι είς βάρος των πολιτών μας.
  • Πραγματοποιήσαμε ενημερωτικές ημερίδες προς τα στελέχη των ΟΤΑ , όπου προσπαθήσαμε να δώσουμε λύσεις σε τρέχοντα θέματα με τα οποία έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι.
  • Πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με υπουργούς και υφυπουργούς όπου προσπαθήσαμε και αποδείξαμε πως η ΠΕΔ και οι Δήμοι είναι οι φορείς που μπορούν να υλοποιήσουν τα προγράμματά τους , όπως συνέβη και με την μετεγκατάσταση των προσφύγων σε διαμερίσματα με τη συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας και των Δήμων.
  • Πραγματοποιήσαμε ενημερωτικές συναντήσεις τόσο με το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων όσο και με το ΚΑΠΕ , δίνοντας στην ουσία τη δυνατότητα στους Δήμους να εξετάσουν διάφορες πηγές χρηματοδότησης ώστε να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους.
  • Στις αποκεντρωμένες συνεδριάσεις του Διοικητικού μας Συμβουλίου αναδείξαμε ζητήματα που αφορούν τοπικά τους Δήμους , όπως για παράδειγμα τον Ιαματικό Τουρισμό για τον Δήμο Σοφάδων και την αξιοποίηση της Νησίδας Αλατά στο Δήμο Νοτίου Πηλίου.
  • Βραβεύσαμε σε ειδική εκδήλωση τους εν ζωή ήρωες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας , τους πολεμιστές της περιόδου της εφαρμογής του Αττίλα στη Μεγαλόνησο και δημιουργήσαμε την ευκαιρία ώστε να τους ευχαριστήσουμε για την προσφορά τους .

Είμαι βέβαιος ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα από τα όργανά της, είναι πια η μόνη που μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις. Φτάνει μόνο να το αντιληφθεί εγκαίρως η Πολιτεία ώστε να την στηρίξει ισχυροποιώντας το θεσμικό και κοινωνικό της ρόλο. ”

Γενική συνέλευση ΠΕΔ 2017

Ο Δήμαρχος Δ¨ημου Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, ως επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας αναφέρθηκε στο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στη σχέση της με το κράτος και το Β’βαθμό Αυτοδιοίκησης τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι χωρίς να υπάρχουν ιεραρχικές εξαρτήσεις.

Ο κ. Δημήτριος Τσαντής , Δήμαρχος Δήμου Λίμνης Πλαστήρα, ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας αναφέρθηκε στο ρόλο της Π.Ε.Δ. αλλά και στη θεματολογία του συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. . Τόνισε ότι καμία μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν θα έχει επιτυχία εάν δεν υπάρξει η αντίστοιχη μεταφορά πόρων στους Ο.Τ.Α. .

Ο κ. Καΐκης, δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Τρικκαίων αναφέρθηκε στα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις πενιχρές χρηματοδοτήσεις και στο ρόλο της Τοπικής Διοίκησης στο σημερινό κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον.

Κλείνοντας , ο πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας κ. Κωτσός τόνισε ότι τις θέσεις και τις απόψεις των μελών σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα τις διατυπώσεις και στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 30/11 έως και 2/12 στα Ιωάννινα.

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα