Συνέδρια - Ημερίδες - Σεμινάρια

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΕΔ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ «ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΕΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2021-2027 ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΑ Α’ ΒΑΘΜΟΥ» 9-12-2021

Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μου δίνεται η δυνατότητα από αυτό το βήμα να απευθύνω χαιρετισμό και να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου σχετικά με ένα πολύ σοβαρό θέμα για την Τ.Α. που αφορά στα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα της νέας Προγραμματικής περιόδου 2021-2027 και στις νέες ευκαιρίες που πρέπει να απαντήσουν οι ΟΤΑ Α΄ βαθμού.

Θα σταθώ για λίγο στον όρο «Ευκαιρίες» για να κάνω μερικές επισημάνσεις: Θέλουμε οι ευκαιρίες να είναι ίδιες για όλους. Δεν θέλουμε ευκαιρίες δύο ταχυτήτων, μία για μικρούς, ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους, και μία για μεγάλους και Μητροπολιτικούς Δήμους. Οι μικροί Δήμοι προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του νέου ΕΣΠΑ αλλά και σε όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα που τους αφορούν έχουν ανάγκη από νέα στελέχη, σύγχρονο εξοπλισμό, ισότιμη ενημέρωση και ίδια αντιμετώπιση. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος. Αναφέρω ως παράδειγμα ότι για το σωστό προγραμματισμό του ΕΣΠΑ πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, έστω και την τελευταία στιγμή, όλοι οι κοινωνικοοικονομικοί δείκτες, όπως το χαμηλό εισόδημα, ανεργία ελλιπείς προσβάσεις στις υπηρεσίες κ.λπ., ώστε η εφαρμογή του προγράμματος να χαρακτηρίζεται από αντικειμενικότητα και να στοχεύει σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Ήδη η Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τον αποκλεισμό από μια «προβληματική διαβούλευση» με αποτέλεσμα να προωθούνται έργα χωρίς καμιά γεωγραφική εστίαση, και σε συνδυασμό με την τραγική υποχρηματοδότηση από τους ΚΑΠ και ΣΑΤΑ μειωμένους κατά 60 και 90 , περιήλθε σε μια κατάσταση που αν μη τι άλλο επιδέχεται σημαντικών βελτιώσεων.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι μικροί Δήμοι πρέπει να προσβλέπουν σε αποτελέσματα από το νέο ΕΣΠΑ και να μην είναι ευνοημένοι και πάλι μόνο οι  μεγάλοι Δήμοι.

Προκύπτει αβίαστα ότι η  Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση πρέπει να συμμετέχει ενεργά και με θεσμικό ρόλο στο σχεδιασμό όλων των χρηματοδοτικών προγραμμάτων που την αφορούν συμπεριλαμβανομένου και του  ΕΣΠΑ έτσι ώστε οι Δήμοι να έχουν τη χρονική δυνατότητα να ενημερώνονται επαρκώς προκειμένου να εκπονούν τις απαιτούμενες μελέτες και να ωριμάζουν τα έργα τους. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να πετύχουμε ως χώρα τους Ευρωπαϊκούς Στόχους της πολιτικής συνοχής που είναι:

  • Μια πιο έξυπνη Ευρώπη
  • Μια πιο πράσινη Ευρώπη
  • Μια πιο συνδεδεμένη Ευρώπη
  • Μια Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες της.

Υπάρχει ακόμα χρόνος και έχουμε τη δυνατότητα στην προετοιμασία των προσκλήσεων να διεκδικήσουμε την αξιοπιστία των καλών πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται σε δύο τομείς πολιτικής που είναι «Το μοντέλο των Έξυπνων Πόλεων» και «Μοντέλο των Υποδομών λυμάτων»

Το μοντέλο των Έξυπνων Πόλεων ως γνωστό προβλέπει στην έκδοση προσκλήσεων για τη χρηματοδότηση των Δήμων για ψηφιακές δράσεις με 90 εκατομμύρια ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και με 230 εκατομμύρια ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027.

Το μοντέλο των Υποδομών Λυμάτων εφαρμόζεται για το «Πρόγραμμα ολοκλήρωσης των υποδομών λυμάτων οικισμών Γ΄ Προτεραιότητας» και προγραμματίζεται η επέκτασή του και στους οικισμούς Δ ΄Προτεραιότητας.

Όσο αφορά στις δράσεις τεχνικής βοήθειας ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει να υποστηρίξουν αποφασιστικά με ένα ποσό της τάξης του 50%, την τεχνική υποστήριξη όλων των Δήμων που έχουν ανάγκη να εκπονήσουν μελέτες και να ωριμάσουν τα έργα τους.

Είναι μια σημαντική ενέργεια που μπορεί να λειτουργήσει υπό την εποπτεία της ΚΕΔΕ και είμαι βέβαιος ότι θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα.

Με αυτές τις σκέψεις χαιρετίζω τη σημαντική αυτή ημερίδα και εύχομαι στο τέλος της όλοι μας να γνωρίζουμε και κάτι παραπάνω. Ίσως διανύουμε την περίοδο που δεν έχουμε πλέον το δικαίωμα του λάθους. Πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε ώστε να πετύχουμε συνεργασίες και συνέργειες σε όλα τα επίπεδα για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα κάνοντας όμως και την παραδοχή ότι η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση πρέπει να διαδραματίσει θεσμικό ρόλο στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ καθώς επίσης και σε όλα τα αναπτυξιακά  χρηματοδοτικά προγράμματα που την αφορούν.

 

Ευχαριστώ

Περισσότερα

Σχετικά Άρθρα